Etusivu » Blogi » Vapaaehtoistoiminta helpottaa yksinäistä

Vapaaehtoistoiminta helpottaa yksinäistä

  • tehnyt
Vapaaehtoistoiminta helpottaa yksinäistä

Moni on tänä päivänä tahtomattaan yksin. Kavereita voi olla hankala saada monesta eri syystä. Jotkut kokevat kiusaamista tai syrjintää esimerkiksi ulkoisen olemuksensa tai mielenkiinnon kohteidensa vuoksi. Toiset taas ovat niin ujoja, että heidän on vaikea löytää ystäviä. Kaverihaku on hyvä keino löytää samoista asioista kiinnostunut ystävä. Myös vapaaehtoistoiminta auttaa yksinäisiä löytämään kavereita ja saamaan lievitystä yksinäisyyteen.

Vapaaehtoistoiminta perustuu siihen, että vapaaehtoiset käyvät yksinäisen luona ja tarjoavat juttuseuraa. Vapaaehtoisten kanssa voi myös tehdä yhdessä jotakin, kuten vaikkapa pelata nettikasinolla ilmaispelejä tai ottaa kortit esille ja laittaa korttipelit pystyyn.

Vapaaehtoistoiminta auttaa myös vanhuksia

Vapaaehtoistoiminnan kautta niin nuorten kuin vanhustenkin sekä kaikkien siltä väliltä on helppo saada ystävä. Toiminta kattaa siis hyvin kaikki ikäryhmät, sillä kuten ole ystävä -nettisivu kertoo, yksinäisiä löytyy kaikenikäisistä. Yksinäisyys ei myöskään rajoitu tiettyyn sosioekonomiseen asemaan.

Vapaaehtoistoiminta ottaa kaikki huomioon ja haluaa varmistaa, että niin nuorilla, aikuisilla kuin vanhuksillakin on ystäviä. Joskus yksinäiselle riittää, että joku käy kysymässä kuulumiset. Vanhukset myös muistelevat mielellään vanhoja asioita ja tarinoita riittää kerrottavaksi pitkäksikin aikaa. Heitä ilahduttaa, kun joku jaksaa kuunnella näitä tarinoita.

Vapaaehtoistyöntekijän toimenkuva

Vapaaehtoistyötä tekevän on hyvä valmistautua monenlaisiin työtehtäviin. Joskus tehtävät voivat olla pelkkää seuranpitoa, mutta joskus ne voivat sisältää aktiviteetteja. Vapaaehtoistoiminta voi olla esimerkiksi tällaista:

  • Vapaaehtoinen keskustelukumppanina
  • Ulkoiluseurana yksinäiselle
  • Kauppareissujen avustajana

Vapaaehtoistyöhön ei ole ammatillisia edellytyksiä

Vapaaehtoistyö sopii periaatteessa kenelle tahansa. Se ei korvaa ammattilaisten tekemää työtä, eikä sisällä esimerkiksi lähihoitajan työnkuvaan kuuluvia tehtäviä. Kaverihaku välittää ainoastaan vapaaehtoisia, jotka haluavat poistaa ihmisten yksinäisyyttä. Vapaaehtoinen voi olla kuka tahansa normaali henkilö, joka haluaa auttaa kanssaihmisiä hankalassa tilanteessa.

Kaverihaku pystyy välittämään ystäviä niin kertaluontoisesti kuin useammankin kerran. Jo pitkään yksinäisyydestä kärsineille on tärkeää, että seuraa on säännöllisesti. Monesti samat vapaaehtoiset käyvät tuttujen ihmisten luona, jolloin heidän välilleen kehittyy korvaamaton ystävyyssuhde. Kun yksinäisillä on jotain, mitä odottaa, päivätkin kuluvat nopeammin. Joidenkin kohdalla vapaaehtoinen vierailee viikoittain, kun taas toisten kohdalla vierailukertoja voi olla harvemmin.