Ystävätoiminta

SPR järjestää vapaaehtoisille toimijoille ystävätoimintaan tähtäävää koulutusta. Kerromme koulutuksesta ja toiminnasta sivuillamme.

Ystävätoiminta auttaa yksinäisiä

Yksinäisyys tekee pahaa kenelle tahansa ja mitä pidempään yksinäisyyttä kestää, sitä tuhoisampaa se on. Sen vuoksi jokaiselle yksinäiselle olisikin hyvä löytyä vähintään yksi ystävä, jonka kanssa voi keskustella asioista. Ystävyys on kultaakin kalliimpi voimavara, jollainen meillä kaikilla tulisi olla elämässämme. Joillakin on kuitenkin rajoitteita, eikä ystävien hankkiminen sen vuoksi ole helppoa. Monet nuoret ja myös aikuiset kärsivät kiusaamisesta, joka jättää jälkensä. Ihmisiin voi olla hankala luottaa ja sen vuoksi toisiin tutustuminen voi olla melkein mahdotonta. Jotkut taas voivat olla luonnostaan ujompia, jolloin ihmisiin ei uskalleta ottaa kontaktia.

Moni miettii itsekseen, mistä ystävä löytyy. Vastaus tähän on ystävätoiminta. Se on helppo keino löytää seuraa ja sellainen henkilö, jonka kanssa voi jakaa niin ilot kuin surut.

Mistä ystävä, kun yksinäisyys tuntuu liian raskaalta taakalta?

Ystävätoimintaa järjestetään esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin toimesta. Heidän koulutetut vapaaehtoisensa auttavat yksinäisiä pitämällä seuraa, avustamalla vaikkapa kauppa- tai sairaalareissulla tai käyvät konsertissa yksinäisen kanssa. Tapoja auttaa on yhtä monia kuin on vapaaehtoisiakin.

Ystävätoiminnalta voi pyytää apua omaan yksinäisyyteen. Se käy erityisen helposti esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin nettisivujen kautta. Ystävä voi olla sellainen, joka käy henkilökohtaisesti vierailulla. Sen lisäksi ystävä voi olla myös niin sanottu verkkoystävä. Verkkoystävän kanssa voi kirjoitella vaikkapa sähköpostiviestejä ja kertoa kuulumisia sekä jutella ajankohtaisista aiheista.

Ystävätoiminta
Ystävätoiminta

SPR toimii yksinäisten tukena

Suomen Punainen Risti eli SPR on tehokas toimija, joka välittää ystäviä ja yksinäisiä. Jokainen meistä tarvitsee vähintään yhden ystävän, jotta elämässä on jotain, mitä odottaa. Ystävän vierailu tai viesti ystävältä ovat tällaisia asioita. Vapaaehtoisia löytyy joka puolelta Suomea, sillä yksinäisyyttä esiintyy niin pienillä kuin suurilla paikkakunnilla.

Suomen Punainen Risti eli SPR laajentaa ystävätoimintaansa jatkuvasti. Kuka tahansa täysi-ikäinen voi lähteä mukaan ystävätoimintaan. Jos henkilö haluaa vankilavierailijaksi, on ikäraja tällöin 25 vuotta. Iän lisäksi ei ole muita edellytyksiä, eli kuka tahansa voi lähteä mukaan ystävätoimintaan. Täytyy huomioida, että ystävätoiminnalla ei korvata ammattilaisten tekemää työtä, kuten vaikkapa hoitotyötä.

Ystävätoiminta välittää samoista asioista kiinnostuneita vapaaehtoisia

Varsinkin nuorten kohdalla ystävää etsivän ja vapaaehtoisen kiinnostuksenkohteilla ja iällä on runsaasti merkitystä. Ystävätoiminta pyrkii yhdistämään samaa ikäluokkaa olevat ja samoista asioista kiinnostuneet ihmiset. Näin ystävän kanssa voi käydä vaikkapa elokuvissa tai konsertissa. Kun luet ole ystävä -nettisivustoa, tulet huomaamaan, että vapaaehtoisia tarvitaan. Suomessa on paljon yksinäisyyttä. Yksinäisiä ihmisiä löytyy kaikenikäisistä, joten vapaaehtoisiakin on hyvä olla kaikista mahdollisista ikäluokista, jotta kaikki ystävää kaipaavat voivat saada ikäistään seuraa.

Ystävää etsivän ja vapaaehtoisen ystävyys on monesti yksi elämän tärkeimmistä asioista yksinäiselle. On siis tärkeää, että vapaaehtoinen ymmärtää sitoutuvansa työhön, sillä yksinäiset eivät välttämättä kestä uusia pettymyksiä. Yleensä sama vapaaehtoinen vierailee saman yksinäisen luona kerta toisensa jälkeen. Näin he kaksi pystyvät luomaan hyvän ystävyyssuhteen, kun he tulevat toisilleen hyvin tutuiksi.