Etusivu » Blogi » Vanhusten yksinäisyys Suomessa

Vanhusten yksinäisyys Suomessa

  • tehnyt
Ystävä vanhukselle

Vanhusten yksinäisyys on tosiasia tämän päivän Suomessa. Enää harvemmin nykyään on sellaisia asumismuotoja, että useampi sukupolvi asuu samassa taloudessa. Tämä on tuonut mukanaan uusia ongelmia, kuten yksinäisyyden. Kaikilla vanhuksilla ei ole omia lapsia tai elossa olevia sukulaisia, jotka pääsisivät käymään säännöllisesti. Yksinäisyys voi olla melkein käsinkosketeltavaa ja tunne voi vielä vahvistua, jos on vaikea päästä kotoa liikkumaan ihmisten ilmoille.

Vanhusten yksinäisyys, mitä voin itse tehdä auttaakseni?

Elämän ilot ja surut on mukava jakaa jonkun toisen ihmisen kanssa. Mikäli tuttavapiirissäsi on vanhempi ihminen, jonka epäilet olevan yksinäinen, voit tehdä asialle paljonkin. Ota rohkeasti yhteyttä häneen ja kysy, mikäli hän haluaa lähteä kanssasi ulkoilemaan tai vaikka kahville. Pelkkä puhelinsoitto voi ilahduttaa yksinäistä vanhusta ja pelastaa hänen päivänsä.

Ole ystävä -sivustolta löytyy tietoa muun muassa vapaaehtoisesta ystäväpalvelusta. Punaisen ristin sivulta löytyy tietoa ystäväpalvelusta ja toisinaan siellä on tarjolla erilaisia peruskursseja, joihin voi ilmoittautua. Ystäväksi voi ryhtyä jollekin vanhukselle, joka kaipaa seuraa. Tällainen toiminta on vuorovaikutteista ja siitä saa vastavuoroisesti itsekin hyvin paljon kokemusta ja mielihyvää.

Ystävätoiminta kannattaa

Ystäviä ei koskaan ole liikaa, joten kannattaa harkita tällaiseen ystävätoimintaan lähtemistä. Vanhemmilla ihmisillä on paljon enemmän elämänkokemusta ja hauskoja tarinoita, joita kuuntelemalla saattaa itsekin saada hyviä vinkkejä omaan elämäänsä. Parhaassa tapauksessa tällaisen toiminnan avulla voi löytää omille lapsilleen vaikka ekstramummon tai -papan.