Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blogi » Hyväntekeväisyyskonsertti

Hyväntekeväisyyskonsertti

  • tehnyt
hyväntekeväisyyskonsertti

Jokainen voi joskus joutua syystä tai toisesta elämässään tilanteeseen, jossa tarvitsee muiden apua. Se, millaista apua muilta tarvitsee, vaihtelee. Joskus apu voi olla tekoja tai vaikkapa kuuntelemista ja ystävyyttä. Toisinaan heikommassa asemassa oleville tarvitaan myös taloudellista tukea. Sitä voidaan hankkia paitsi keräämällä, myös esimerkiksi erilaisten tapahtumien tuotolla. Hyväntekeväisyyskonsertti on mainio esimerkki tilaisuudesta, josta saatuja tuloja käytetään hädänalaisten auttamiseen.

Hyväntekeväisyyskonsertti syntyy suunnitellen

Juuri nyt moni saattaa pohtia, kannattaisiko järjestää hyväntekeväisyyskonsertti Ukrainan hyväksi. Ajatus on ymmärrettävä. Median kautta on ollut mahdollista seurata, kuinka julmasti sota on vaikuttanut tavallisten siviilien elämään. Auttamisen halu on luonnollinen reaktio. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että konsertin järjestäminen on suuri ponnistus, joka vaatii huolellista suunnittelua ja suurta yhteistyöverkostoa. Hetken mielijohteesta sellaista ei kannata yrittää koota, vaikka tarkoitus olisikin hyvä.

Konserttia järjestäessä pitää ratkaista lukuisia kysymyksiä. Niistä keskeisimpiä ovat: mille kohderyhmälle konsertti järjestetään ja millaista musiikkia siellä esitetään? Kuka tai kenet saadaan esiintyjäksi? Missä konsertti järjestetään? Onko sen lisäksi muuta ohjelmaa? Miten hoidetaan markkinointi ? Mitä kautta saatu tuotto ohjataan kohteeseensa? Mitä lupia konsertin järjestämiseen tarvitaan? Kaikkea ei kannata yrittää hoitaa itse, vaan kokoon kannattaa kutsua suurempi järjestäjäjoukko, jolle työt voi delegoida.

Hyväntekeväisyyskonsertti Ukrainan hyväksi auttaa monia

Hyväntekeväisyyskonsertti, joka järjestetään Ukrainan hyväksi, kiinnostaa todennäköisesti suurta yleisöjoukkoa. Konsertin tarjontaa ei kuitenkaan kannata suunnitella sellaiseksi, että se sisältää jokaiselle vähän jotakin. Silloin saattaa pahimmassa tapauksessa käydä siten, ettei kukaan tunne musiikkia omakseen ja osta lippua. Kun ohjelma on yhtenäinen, se löytää todennäköisemmin kohderyhmänsä. Artistit todennäköisesti antavat aikaansa veloituksetta hyvälle asialle, mikäli se on heille aikataulullisesti mahdollista.

Todennäköisesti hyväntekeväisyyskonsertti saa myös käyttöönsä konserttitilan veloituksetta, kun liikkeellä ollaan ajoissa ja konsertin taustalla oleva auttamistavoite on osattu perustella kyllin selkeästi. Kukaan ei halua sitoutua epämääräiseen hankkeeseen, joten jo suunnitteluvaiheessa on syytä selvittää laillinen, avustuksia välittävä taho, jonka kautta apu varmasti löytää kohteeseensa.

Yhdistä hyväntekeväisyyskonserttiin muuta ohjelmaa

Jotta konsertti varmasti löytää kylliksi yleisöä, kannattaa pohtia, voisiko tarjolla olla musiikin lisäksi muutakin. Aiheeseen liittyvä puhe voi olla hyvä idea. Suosittuja ovat myös erilaiset huutokaupat ja arpajaiset, joihin voi hankkia esimerkiksi kirjoja, lahjakortteja ja sisustustuotteita netistä. Hyvin valittu tuote on laadukas ja sellainen, joka ilahduttaa saajaansa aidosti. Ihmiset eivät innostu krääsästä, jota he kokevat jo omistajansa liikaa.

Hyväntekeväisyyskonsertteja Ukrainan puolesta on järjestetty lukuisissa Euroopan maissa. Vaikkapa Ranskan tai Puolan konsertti eroaa todennäköisesti sisällöltään meillä Suomessa järjestetyistä konserteista huomattavasti. Sisältöä tärkeämpää on kuitenkin se, mikä konsertteja yhdistää: halu auttaa heikompaa, joka kärsii sodan kauhuista täysin ilman omaa syytään.

Järjestä hyväntekeväisyyskonsertti laillisesti

Viralliset avustusjärjestöt tekevät lujasti arvokasta työtä auttaakseen ukrainalaisia ja muita hädässä olevia tahoja. Valitettavasti jokainen kriisi nostaa esiin myös sellaisia avustusjärjestöjä, joiden ensisijainen tarkoitus on tavoitella vain omaa etuaan. Selvitä siis tarkasti järjestön taustat ennen mahdollista yhteistyötiedustelua. Varmista myös viranomaisilta, että tarvittavat rahankeräysluvat ovat kaikilta osin kunnossa.

Muista myös, että mikäli konsertissa esitetään musiikkia, joka on tekijänoikeuden alaista, siihen tarvitaan lupa. Tekijänoikeudesta vapaata on ainoastaan musiikki, jonka tekijöiden kuolinvuodesta on kulunut yli 70 vuotta. Musiikintekijät, kuten säveltäjät ja sanoittajat, ovat nykyään yleensä siirtäneet tekijänoikeusjärjestö Teostolle valtuuden myöntää esityslupia. Asiaa kannattaakin ensisijaisesti tiedustella sieltä.

Hyväntekeväisyyskonsertti on arvokas ja tehokas tapa auttaa heikommassa asemassa olevia. Yksikään konsertti ei pelkästään riitä muuttamaan maailmaa, mutta monilla pienillä teoilla on yhdessä suuri vaikutus. Konsertin järjestäminen tai muu auttamiskeino rohkaisee paitsi avustuksen kohdetta, parhaimmillaan myös itse avustajaa. Se on todiste siitä, että on toiminut omalta osaltaan sen eteen, että maailma tulevaisuudessa olisi parempi paikka kaikille.