Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Perinteinen kirjekaveri

Perinteinen kirjekaveri

Monella on ollut etenkin lapsuudessa tai nuoruudessa kirjekaveri, jolle lähetettiin kirjeitä kertoen esimerkiksi arkiasioista. Kirjeenvaihtokaveri saattoi olla jopa täysin tuntematon ihminen. Nykyään monet eivät lähetä enää kirjeitä, koska netti ja esimerkiksi sosiaalinen media mahdollistavat viestien saapumisen saman tien. Kirjeet ovat silti monien mielestä se kaikista tunnelmallisin ja persoonallisin tapa pitää yhteyttä. Kirjeenvaihdon ei myöskään tarvitse olla pelkästään lasten ja nuorten harrastus – se sopii loistavasti myös aikuisille.

Kirje ja kirjekuori.

Mistä löytyy kirjekaveri?

Kirjekaveriksi voi pyytää esimerkiksi ystävän tai sukulaisen, joka asuu eri kaupungissa. Monella ei kuitenkaan ole läheistä, joka haluaisi lähettää perinteisiä kirjeitä säännöllisesti. Voi myös olla jännittävää ja hauskaa saada kirjeitä täysin uudelta ihmiseltä. Moni etsiikin kirjekavereita ulkomailta. Ulkomaisesta kirjekaverista voi saada elinikäisen ystävän ja sen lisäksi voi tutustua samalla erilaiseen kulttuuriin.

Sopivan kirjekaverin löytäminen ei silti aina ole helppoa. On tärkeää, että kirjekaveri on sellainen, jolle on mukavaa avautua arjestaan ja omasta elämästään. Netissä on lukuisia sivustoja, joilta voi etsiä kirjekavereita tai jättää oman kirjekaveri-ilmoituksen. Esimerkiksi sosiaalisesta mediasta – kuten Facebookista – löytyy myös kirjekaveriryhmiä sekä sivuja. Etenkin ryhmistä voi kysyä neuvoa kokeneilta kirjekavereilta.

Kirjekavereita ulkomailta vai Suomesta

Kirjekaveri voi tietenkin olla myös Suomesta – jopa kotikaupungista! Suomalaisille kirjekavereissa on se hyvä puoli, että tapaamisen järjestäminen on helpompaa. Kirjekaverit ystävystyvät usein ja tapaavat kirjeiden lähettämisen ohella myös oikeassa elämässä. Ulkomaisen kirjekaverin tapaaminen taas voi olla huomattavasti vaikeampaa ja lisäksi kalliimpaa matkakulujen vuoksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myös videopuhelut ovat usein loistava vaihtoehto kirjekaverin tapaamiselle.

Kirjekaveri ulkomailta vaatii tietenkin vieraan kielen osaamista, ellei sitten kirjeenvaihtokaveri halua opetella kirjoittamaan suomeksi. Ulkomainen kirjeenvaihtokaveri voi myös olla hyvä idea siinä tapauksessa, että haluaa parantaa esimerkiksi englanninkielen taitoaan. Englanninkieliset kirjeet voi kirjoittaa kaikessa rauhassa vaikkapa sanakirjan avulla, jolloin samalla parantaa kielitaitoaan.

Kirjekaveri omien kiinnostusten mukaan

On tärkeää, että kirjekaveri sopii juuri omaan persoonaan. Kirjekaveruus voi parhaimmassa tapauksessa syventyä jopa elinikäiseksi ystävyydeksi, jota moni toivookin. Siksi voikin olla hyvä idea valita kirjekaveri, jolla on edes joitain samoja kiinnostuksen kohteita kuin itsellä. Samat kiinnostuksen kohteet voivat innostaa jopa harrastamaan yhdessä. Kirjekavereita voi hakea minkä tahansa kiinnostuksen tai harrastuksen perusteella – olipa se sitten lenkkeily, tanssit, ohjelmisto, matkustus tai vaikkapa neulonta.

Mikäli kirjekaveri on tuntematon kannattaa aina aluksi noudattaa yleistä varovaisuutta. Joissain tapauksissa kirjekaveri voi joutua jopa huijatuksi. Kirjekaveria ei siis kannata lähteä tapaamaan ennen kuin on tutustunut häneen hyvin. Kirjekaverille ei myöskään kannata uskoutua aluksi liian henkilökohtaisista asioista. Edes kirjesalaisuus ei auta, jos kyseessä on taitava huijari.

Millainen on hyvä kirjekaveri?

On hyvä tietää milloin ihminen ei sovi juuri itselle kirjekaveriksi. Esimerkiksi ihmiselle, joka vastaa hyvin harvoin kirjeisiin, voi olla turhauttavaa kirjoittaa. Tällöin voikin olla hyvä idea etsiä uusi kirjekaveri tai kokeilla ole ystävä -sivuston vinkkejä ystävien löytämiseksi. Kirjekaverin vastaamattomuus ei myöskään yleensä johdu millään tavalla kirjeen vastaanottajasta. Moni ei esimerkiksi vain muista lähettää kirjeitä arjen keskellä.

Sopivan kirjekaverin löytyminen voi siis olla aluksi hankalaa ja hidasta tai jopa stressaavaa. Lopulta saattaa kuitenkin löytyä täydellisesti omalle persoonalle sopiva ihminen, jonka kanssa voi vaihdella kirjeitä jopa vuodesta toiseen. Kirjeiden vaihtaminen johtaa usein myös ystävyyteen ja tapaamiseen.

Kannattaa myös muistaa, että loukkaava, liian henkilökohtaisia asioita – kuten sosiaaliturvatunnusta – uteleva tai muuten vain epäasiallinen kirjekaveri kannattaa unohtaa. Netistä löytyy valitettavasti myös esimerkiksi kiusaajia ja huijareita, joilla on taka-ajatuksena jotain aivan muuta kuin kaunis kirjekaverisuhde. Kirjekaveria valitessa ja kirjoittaessa kannattaa siis olla hieman varovainen ja lopettaa kirjekaveruus, jos se tuntuu epämukavalle.